چاپ ریسو و دستگاه ریسوگراف
هر جوری حساب کنید، ریسوگراف ماشین عجیبی است. ظاهر آن مثل دستگاههای کپی است. تاریخچه جالبی هم دارد. در 1946، جوهر امولسیون، از طریق یک پروسه واردات پرهزینه، به ژاپن وارد میشود. پس از جنگ جهانی دوم، یک ژاپنی به نام نوبارو هایاما معروف به هونگ، شرکت تولید و عرضه یک جوهر جدید را بنا نهاد.
فرایند چاپ در این ماشین، واقعاً ساده است. ریسوگراف، یک استنسیل موقت از تصویری که شما قصد تکثیر آن را دارید، روی یک ورق نازک به نام مستر ایجاد میکند. سپس مستر به یک درام استوانهای از جوهر متصل شده و همچنانکه کاغذ از داخل ماشینِ تکثیر عبور میکند، جوهر از درام (از طریق استنسیل مستر)، روی کاغذ منتقل میشود. سرعت این کار به میزان قابل توجهی بالا است.
از چاپ ریسو در کجا استفاده کنیم؟
دستگاههای ریسوگراف، ما بین دستگاههای کپی و دستگاههای چاپ افست قرار میگیرند؛ به نحوی که این دستگاهها قادرند کارهای چاپی را که برای دستگاههای کپی عادی زیاد و برای دستگاههای افست کم هستند را چاپ کنند. مثلاً اگر تیراژ چاپ، بالای 200 عدد و کمتر از 10000 عدد باشد، چاپ ریسو به صرفهتر است. به ویژه اگر کار چاپی شما بالای 1000 عدد باشد، قيمت چاپ هر برگ، بسيار پايين تر از فتوكپي خواهد بود. دلیل قرار داشتن در این محدوده تیراژ، آن است که مستر در اين سيستم، يك بار مصرف بوده و بعد از چاپ شدن كار، بايد به دور انداخته شود و براي كار جديد، دوباره باید مستر جديد ساخته شود.
گرماژ کاغذ مصرفی در چاپ ریسو بین 60 تا 200 گرم بوده و امکان چاپ روی کاغذ گلاسه وجود ندارد. چون مرکب ریسو روی برگ گلاسه پخش میشود.
به لحاظ اندازه کاغذ، نوع متداول، کاغذ A4 بوده ولی روی کاغذ B4 و A3 نیز امکان پذیر است.
از چاپ ریسو میتوان در چاپ انواع سربرگ، تراکت تبلیغاتی، انواع پاکت، فاکتور، سرنسخه و حتی چاپ کتاب تک رنگ، بهره جست.